Beyaz Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Beyaz Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Kıl Kurdu

Beyaz kıl kurdu, bağırsak parazitlerinden biridir. Yuvarlak solucanlardan olan bu parazit, dünya çapında özellikle çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Beyaz kıl kurdu, diğer bağırsak parazitleri ile karıştırılmamalıdır. Bu parazit, dünya genelinde en yaygın bağırsak paraziti olarak bilinir.

Beyaz kıl kurdu yumurtaları 50-60 mikrometre uzunluğunda ve 20-30 mikrometre kalınlığında, oval şekilli, bir tarafı düz ve diğer tarafı konveks olan yapıda bulunur. Bu yumurtalar renksiz, düz ve kalın bir kabuk ile kaplıdır. Parazitin binlerce yumurtadan oluşan kümeleri çıplak gözle görülebilir ve nesnelere yapışma özelliği vardır. Yumurtlandığı zaman içerisinde larva oluşmuş veya embriyo halinde bulunur.

Larvaları da beyaz ve kremsi bir renktedir. Konakçı dediğimiz vücutta ortalama 150 mikrometre uzunluğuna kadar büyüyebilirler.

Beyaz Kıl Kurdunun Bulaşma Şekilleri

  • Enfektif veya larvaların gelişmiş hallerinin ağız yolu ile bulaşması,
  • İçerisinde larva olan etlerin yenmesi,
  • Larvaların deriden içeri girmesi,
  • İnsektler tarafından ısırılma sonucu bulaşma.

Beyaz Kıl Kurdunun Belirtileri

  • Beslenme bozukluğu,
  • Anemi,
  • Kaşıntı,
  • Akut bakteriyel enfeksiyon,
  • Genital bölgede lokal iritasyon,
  • Vajinit,
  • Apendisitte birikerek apendisit ağrılarına neden olabilir,
  • Zihinsel ve fiziksel gelişimde azalmalar.

Beyaz Kıl Kurdunun Kişilere Zararları

Vücutta bulunan parazit sayısına göre belirtiler kendini hissettirmeden sessiz bir şekilde seyredebileceği gibi, birden çok sistemi etkileyecek şekilde de seyredebilir. Özellikle geceleri sindirim sisteminin devamı olan makatta şiddetli kaşıntılar meydana gelebilir. Bu durum, dişi parazitlerin larvalarını yani yumurtalarını bırakmak için aşağıya kadar inmelerinden kaynaklanır. Parazit olan kişide huzursuzluk, yatağı ıslatma ve uykusuzluk gibi olumsuz etkiler görülebilir. Şiddetli kaşıntılar makat bölgesinde ciddi yaralar ve kanamalara yol açabilir. Makat bölgesinde iltihaplanma ve egzama gibi hastalıkların oluşmasına neden olarak bulaşma riskini artırır. Beyaz kıl kurdu ciddi enfeksiyon sorunları yaratabileceği gibi, nadiren de olsa ağır enfeksiyonlara da neden olabilir. İdrar yolları enfeksiyonu, kilo kaybı ve peritoneal boşlukta enfeksiyon şeklinde hastalıklara yol açabilir.

Tanısı

Beyaz kıl kurdunda kesin tanı, larvaların yani yumurtaların veya parazitin kendisinin görülmesi ile konur. Kıl kurtları kendilerini direkt göstermediğinden, en iyi yöntem selofan bant testi olarak bilinir. Bu yöntemde, bir hekim tarafından bant anüsün etrafındaki deriye yapıştırılır ve bant üzerine yapışan larvalar mikroskop ile incelenir.

Tedavisi

Beyaz kıl kurdu tedavisinde, tek dozlar halinde alınan albendazol, pirvinium pamoat, mebendazol ve ivermektin etkili ilaçlardır. Bu ilaçlar genellikle erişkinler ya da iki yaş üzeri çocuklarda tek doz olarak uygulanır. Beyaz kıl kurdu paraziti bir eve girdikten sonra, tüm aile bireylerinin tedavi edilmesi gerekir. Ancak bu şekilde parazit tamamen yok edilebilir ve kesin sonuç alınabilir. Bu parazit enfeksiyonunun aile genelinde tedavi edilmediği durumlarda, bireylerde makat yoluna değen eller aracılığıyla yeniden enfeksiyon riski her zaman vardır.

Bağırsak parazitlerinden beyaz kıl kurdu, sosyoekonomik durum ve temizlik alışkanlıkları ile yakından ilişkilidir. Diğer bağırsak parazitlerine göre dışkıdan yumurta saptanması yapılamaz; bu yüzden yumurtalar en iyi selofanlı lam yöntemi ile saptanabilir. Beyaz kıl kurtlarından korunabilmek için yaşam içerisinde alınacak önlemler şunlardır:

  • Sık duş ve banyo yapılması,
  • Ellerin iyi yıkanması,
  • Tırnakların kısa kesilmesi veya düzenli temizliğinin yapılması,
  • Yatak çarşaflarının, havluların, giysilerin, iç çamaşırlarının ve pijamaların tamamının sıcak suda yıkanması,
  • Yaşam alanı odalarının düzenli şekilde havalandırılması,
  • Aile bireylerinin hepsinin aynı anda antihelmintik ilaçlar ile tedavi edilmesi.
Tedavi süreci ortalama iki veya üç hafta sürmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Makatta Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Beyaz Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Kol Kılı Alma Yöntemleri?

Kol Kılı Alma Yöntemleri?

Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Kılı Nasıl Alınır?

Göğüs Kılı Nasıl Alınır?

Göbek Kılı Nasıl Alınmalı?

Göbek Kılı Nasıl Alınmalı?