Kıl Dömesi Başlangıcı
25 Temmuz 2024

Kıl Dömesi Başlangıcı

Kıl Dönmesi Başlangıcı

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs), özellikle kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir sağlık sorunudur. Bu durum, çoğu hasta tarafından ileri derecede fark edilir ve genellikle geç teşhis edilir. Bunun nedeni, kıl dönmesi semptomlarının başlangıçta neredeyse yok denecek kadar az olmasıdır. Kıl dönmesi ilerledikçe, akıntı, iç çamaşırda ıslaklık, pis koku, makatta şişlik ve irin gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler, sorunun ilerlediğini gösterir. Bazı hastalar utandıkları için doktor kontrolünü ve tedavisini sürekli ertelerler. Ancak bu, tedavi sürecini daha da zorlaştırır. Bu nedenle, kuyruk sokumunda ağrı, kaşıntı, akıntı ve şişlik gibi belirtiler olduğunda mutlaka bir cerrah ile görüşülmelidir.

Kıl Dönmesi Semptomları

Kıl dönmesi, kuyruk sokumunun sona erdiği ve kaba etin başladığı bölgede meydana gelir. Bu bölge gözle görülmediğinden, kıl dönmesinin ilk anda fark edilmesi oldukça zordur. Başlangıç evresinde ağrıya yol açmaz fakat kist kalınlaştıkça ağrı ortaya çıkabilir. Kıl dönmesinin belirlenmesinin en basit yöntemi, kuyruk sokumu kısmında önceden var olmayan bir sivilce ya da yağ bezesi benzeri bir şişkinlik olup olmadığını kontrol etmektir.

İlk Başlarda Giriş Deliği Görülmektedir

Kıl dönmesi semptomları arasında en başta kuyruk sokumu bölgesinde delik oluşumu yer almaktadır. Bu durum, giriş deliği olarak bilinir ve bir veya birden çok noktada olabilir. Kılların kuyruk sokumuna girerken meydana getirdiği bu delik, çıplak gözle rahatlıkla anlaşılabilir. Hekim muayenesinde cerrah, öncelikle bu deliklere bakar.

Makatta Akıntı ve Pis Kokuya Yol Açar

İlk başlarda önemli bir belirti ve şikâyeti olmamasına rağmen, ilerleyen aşamalarda akıntı ve kötü koku sorunları insanı bezdirecek seviyede olabilir. Makatta akıntı fazla olup, iç çamaşırını ıslatacak seviyede olur, bazı durumlarda akıntı berbat bir kokuya neden olur. Nedeni ise, derinin altında toplanan kılların sayısının artmasıyla vücudun savunma mekanizmasının devreye girmesidir. Deri altında toplanan kılları yok etmek amacıyla bir sıvı salgılar.

Kuyruk Sokumunda Ağrı ve Şişkinlik

Bir diğer önemli belirti, makatta ağrı ve şişkinliktir. Bunun sebebi ise yukarıda bahsedilen sıvıdır. Makatta akıntıya yol açan sıvı, her zaman kolaylıkla dışarı çıkamayabilir. Kılların giriş deliklerinin tıkanması durumunda sıvı dışarı çıkamayarak apseye neden olur. Bu apse ise kuyruk sokumu kısmında şişkinlik ve ağrıya neden olur. Çoğu vakada ateşlenme gibi belirtiler de görülebilir.

Kıl Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pilonidal sinüs dahil olmak üzere tüm anüs bölgesi hastalıkları için kesinlikle bir genel cerrahi doktoru ile görüşülmelidir. Bu hastalık açısından başarılı bir hekim seçebilmek için, hekimin aynı zamanda bir proktoloji uzmanı olması önemlidir. Çünkü genel cerrahi alanı oldukça kapsamlı olup, makat hastalıklarının tanı ve tedavisinde daha çok proktoloji uzmanları görev almaktadır.

Tedavi Yöntemleri

Kıl dönmesinin çözümü için birçok tedavi yöntemi bulunmakta olup, genellikle cerrahi müdahale gereklidir. İlaç ve krem gibi yöntemler tedavi edici olmayıp, kıl dönmesi operasyonu veya gelişim sağlamış cerrahi müdahalelerle tedavi edilmektedir. Cerrahi uzmanlar, geliştirdikleri tedavi metotları ile bilime katkı sağlamaya devam etmektedirler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kıl Türleri ve Özellikleri

Kıl Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Makatta Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Makatta Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Kılı Nasıl Alınır?

Göğüs Kılı Nasıl Alınır?

Sakalda Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Sakalda Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kökü Türleri ve Özellikleri

Kıl Kökü Türleri ve Özellikleri

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Güncel

Kıl Dönmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kıl Dönmesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kıl Batması Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Batması Belirtileri ve Tedavisi