Kuyruk Sokumu Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kuyruk Sokumu Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesi

Kuyruk sokumu kıl dönmesi, ilk etapta kaşıntı ile başlayıp şişlik ve iltihap oluşturabilmektedir. Kıl dönmesi bölgesinde iltihaplanma ile kırmızı bölge ve kanlı akıntı olabilir. Kıl dönmeleri %95 oranında kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelmektedir. Çünkü vücudumuzun en hassas ve yumuşak bölgesidir. Özellikle genç erkeklerde 15-25 yaş arasında cilt altı dokusu yağlı ve uzun süre oturarak iş yapan kişilerde çok sık görülmektedir. Kıl dönmesi rahatsızlığı sessiz ilerleyen bir hastalıktır.

Kıl Dönmesinin Oluşumu ve Belirtileri

Kuyruk sokumu kıl dönmesi, saç ve vücudumuzun farklı noktalarından dökülen kıl ve tüylerin yayılmasıyla uzun süreli oturan insanlarda özellikle kuyruk sokumu bölgesine kaymaktadır. İnsan vücudunda milyarlarca delikten yararlanan bu kıl ve tüyler kolayca cilt altına girebilmekte ve yol yapmaktadırlar. Cilt altında biriken kılların sayısında artış olmasıyla ortaya çıkan akıntı, iç çamaşırda ıslaklık, pis koku, makatta şişlik ve iltihap meydana gelir. Cilt altında biriken kıllar ve tüyler arttıkça zamanla lipom haline gelir. İlerleyen süreçte makat kısmında ve üstünde kaşıntı ile kendini göstermektedir. Bu kılların oluşturduğu iltihap akıntısı için de bir yol oluşturur. Bazen cilt dışına çıkamayan iltihap kuyruk sokumu kısmında şişliğe, ağrıya ve zamanla hareketlerin kısıtlanmasına neden olmaktadır.

Kuyruk Sokumu Kıl Dönmesinin Tedavisi

Kuyruk sokumu kıl dönmesinin tedavisi; cildin 1-2 cm altında bulunan kıl yumağının bölgeden çıkarılması gerekmektedir. Özellikle hiçbir kalıntı bırakılmaması gerekiyor ki tekrar aynı problem ile karşılaşılmasın. Bu rahatsızlığın tek çözümü ameliyat olup, önemli olan en avantajlı, en az sıkıntı yaşatacak yöntemi seçmektir. Çünkü bazı ameliyatlar kişide aylarca sürecek olan sıkıntıya neden olmaktadır. Ameliyat sonrası kuyruk sokumu bölgesi tüy dökücü kremlerle kıllardan temizlenmeli, temiz tutulmalı, düzenli olarak duş alınmalı, terli ve nemli kalması engellenmelidir, temiz iç çamaşırı giyilmelidir. Aynı zamanda uzmanların önerisi spor yapılmalıdır. Uzun süre oturarak iş yapanların hızlı olarak kilo aldığını ve cilt altı dokunun yağlandığını belirtmektedirler. Tabii bu hijyen kurallarını uyguluyor olmak kişinin kıl dönmesi rahatsızlığını tekrar yaşamayacağı anlamına gelmez. Kıl dönmesi ameliyatından sonra da bu hastalığın tekrarlanmayacağı gibi hareket etmemelisiniz ve uzun süreli aynı yerde oturmamalısınız.

Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri

Ameliyatsız kuyruk sokumu kıl dönmesi tedavileri, hastaların ameliyat korkusu sebebiyle sıkça tercih ettikleri tedavi seçenekleridir. Ancak kesin sonuç alınamamakla beraber rahatsızlığın ilerlemesine sebep olmaktadır. Ameliyatsız yöntemler arasında:

  • Lokal anestezi ile apsenin boşaltılması
  • Fenol tedavisi
  • Lazer tedavisi
gibi yöntemler bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler genellikle geçici çözümler sunar ve hastalığın tekrarlama olasılığı yüksektir.

Önleyici Önlemler

Kuyruk sokumu kıl dönmesi rahatsızlığını önlemek için alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır:

  • Uzun süre oturmaktan kaçınmak
  • Higyen kurallarına dikkat etmek
  • Düzenli olarak duş almak ve bölgeyi temiz tutmak
  • Terli ve nemli kalmaktan kaçınmak
  • Sık sık iç çamaşır değiştirmek
  • Düzenli egzersiz yapmak
Bu önlemler kıl dönmesi riskini azaltabilir ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Rahatsızlık belirtileri görüldüğünde bir sağlık profesyoneline başvurulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıl Batması Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Batması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Kılı Nasıl Temizlenir?

Burun Kılı Nasıl Temizlenir?

Güncel

Sakalda Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Sakalda Kıl Dömesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Göbek Kılı Nasıl Alınmalı?

Göbek Kılı Nasıl Alınmalı?

Kıl Kökü Türleri ve Özellikleri

Kıl Kökü Türleri ve Özellikleri