Kadınlarda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Kadınlarda Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kadınlarda Kıl Dönmesi,

Kıl dönmesi, tıbbi adıyla pilonidal sinüs, genellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşan bir ya da birkaç tane deriye açılan şişlik, delik, enflamasyon ve apse biçiminde kendini gösteren bir hastalık türüdür.

Kıl Dönmesi Artık Kadınlarda da Görülüyor

Kıl dönmesi sorunu, bilindiği üzere erkeklerin oldukça şikayetçi oldukları bir hastalıktır. Ancak, bu sorun kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Özellikle fazla miktarda kıla sahip ve saç dökülmeleri olan kadınlarda daha yaygındır. Bunun yanı sıra, kuyruk sokumu hijyenine özen göstermeyen kadınlarda da kıl dönmesi sorunu ortaya çıkabilmektedir. Kadınlar da erkekler gibi cerrahi operasyon geçirerek kıl dönmelerinden kurtulmaya çalışmaktadır. Ancak bu hastalık ameliyat gerektirdiği için, kadınlarda oluşan izler psikolojik açıdan olumsuz etkilenmelerine neden olabilmektedir. Alternatif tıp, bu konuda farklı tedavi yöntemleri üretmeye çalışsa da, şu anda kıl dönmesi ameliyatı olan kadınlarda az da olsa iz kalabilmektedir. Son zamanlarda görülme sıklığı oldukça artan bu hastalık, kişilerin yaşam kalitesini bozmakta ve tedavi olmalarına rağmen tekrar etme ihtimali olduğundan, özellikle kadınlar için korkulu bir rüya haline gelmektedir. Pilonidal sinüs rahatsızlığı, kuyruk sokumu bölgesinin dışında göbekte, koltuk altında ve kasık bölgesinde de görülebilmektedir.

Erkeklerde ve Kadınlarda Görülme Sıklığı

Kıl dönmesi, erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Bu sorun genellikle genç yaşlarda ortaya çıktığı için, okul çağındaki öğrencilerin yaşam kalitesini, çalışma hayatını ve okul devamlılığını olumsuz yönde etkileyerek, başarı seviyelerini düşürmektedir. Bu hastalığın sebebi, kalça arasında kalan intergluteal sulkus adı verilen oluk biçimindeki bölgeye baş ve sırt bölgesinden dökülen kılların bu oluklu yerde sürtünme sonucunda, oluk bölgesinin en dipte bulunan ter bezi deliklerine vida gibi dönerek deri altı bölgeye girmesi ve girdiği bu bölgede ağaç köküne benzer labirentler oluşturmasıdır. Bu deliklerden iç kısma giren bakteriler, bu bölgede iltihaplanma yapar. Pis kokulu, kanlı ve cerahat biçiminde akıntılar oluşturur. Eğer üstteki delik tıkanırsa, iltihap dışarı akmaz ve apse oluşur.

Kıl Dönmesinin Belirtileri

Kıl dönmesinin belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Şişlik ve kızarıklık
  • Ağrı ve hassasiyet
  • İltihap ve enfeksiyon
  • Kötü kokulu ve kanlı akıntı
  • Apse oluşumu

Korunma Yöntemleri

Kıl dönmesinden korunmak için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Hijyen kurallarına dikkat etmek
  • Düzenli olarak duş almak
  • Dar ve hava almayan kıyafetlerden kaçınmak
  • Uzun süre oturmaktan kaçınmak
  • Fazla kılları düzenli olarak temizlemek

Tedavi Yöntemleri

Kıl dönmesinin tedavisinde genellikle cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Ancak, hastalığın erken evrelerinde bazı alternatif tedavi yöntemleri de uygulanabilir:

  • Antibiyotik tedavisi
  • Lazer epilasyon
  • Minör cerrahi müdahaleler
  • Ameliyat

Kıl dönmesi, hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile bu sorunun üstesinden gelinebilir. Kadınlarda da görülmesi, bu hastalığın cinsiyet ayrımı yapmadan herkesi etkileyebileceğini göstermektedir. Hijyen kurallarına dikkat etmek ve düzenli kontroller yaptırmak, kıl dönmesinden korunmada önemli adımlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Burun Kılı Temizleme Nasıl Yapılır?

Burun Kılı Temizleme Nasıl Yapılır?

Güncel

Kıl Kökü Türleri ve Özellikleri

Kıl Kökü Türleri ve Özellikleri