Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi, tıbbi adıyla pilonidal sinüs, kuyruk sokumu kemiği üzerindeki kılların çeşitli nedenlerden dolayı deri içine doğru girmesiyle oluşan ve delikçikler yaratan bir rahatsızlıktır. Kılların deri içine doğru dönmesiyle bu bölgede iltihaplanma meydana gelir ve ağrı, sızlanma gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Kıl dönmesi daha çok erkeklerde görülmektedir. Bu rahatsızlığa yakalananların, hastalığın erken evresinde doktora başvurarak tedavi olmaları gerekmektedir. Önlem alınmadığı takdirde hastalık ilerleyecektir.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

  • Kuyruk sokumunda oluşan şişlik: Hastalık genelde kuyruk sokumu kemiğinin olduğu bölgede görülmektedir. Bu bölgede bulunan kıllar ve vücudun daha üst kısmında bulunup vücudun şeklinden dolayı kopup bu kısma ulaşan kıllar, çok küçük boyuttaki ter bezlerinin içine doğru batıp iltihaplanmaya yol açar. İltihap oluşumuna bağlı olarak kuyruk sokumunda şişlik meydana gelir. Hastalığın ilk evrelerinde ağrı genellikle olmamaktadır, kuyruk sokumunda oluşan şişlikten kıl dönmesinin başlangıcı olduğu kestirilebilir.
  • İç çamaşırda görülebilecek ıslaklık, pis koku ve o bölgede görülen akıntı kıl dönmesinin belirtileri arasındadır. Bu rahatsızlığa bağlı olarak o bölgede küçük iltihaplı delikçikler oluşmaktadır. Bu delikçikler sızıntı yapar ve pis koku yayılmasına neden olabilir. Hastalığın ilerlemesini önlemek için genel hijyen kurallarına uymak gerekir.
  • Kıl dönmesi 10-30 yaş arasında daha çok görülmektedir. Kıl dönmesi sorunu deri ile ilişkilidir, yaş arttıkça derinin sertleşmesi ile ilerleyen yaşlarda görülme olasılığı da otomatik olarak azalmaktadır. Bu rahatsızlık genelde kuyruk sokumunda görülürken nadir olarak yüzde, göbek deliği bölgesinde ve koltuk altı bölgesinde de görülebilmektedir. Bu bölgelerde de aynı sebeplerden dolayı iltihaplı delikçikler oluşmaktadır ve belirtileri daha net görülebilmektedir.

Kıl dönmesi rahatsızlığı bulunanlar, hastalığın ilk evrelerinde fark ederek muayene olduklarında cerrahi müdahaleye gerek duymadan iyileşme imkanına sahiptirler. Ancak utanma gibi nedenlerden dolayı doktora başvurmaktan kaçınma çok sık rastlanan bir durumdur. Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve müdahale, hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesinde önemli bir unsurdur. Kıl dönmesinde de erken tanı ve tedavi, kişilerin gündelik işlerini aksatmamaları ve daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri açısından önemlidir. Ayrıca bu bölgede bulunan kıl yumağı zamanla daha da artacak ve irin oluşumu yayılacaktır. İrin sızıntı yaparak daha da genişleyecek ve ağrının dışında vücutta ateşlenme, titreme gibi yeni sorunlara neden olacaktır. Tedavi uygulandığında iyileşme süresi daha uzun olacak ve kişinin istirahat etme gereksinimini ortaya çıkaracaktır. Bu bakımdan geç kalınmadan ilgili polikliniklere başvuru yaparak gerekli tedavinin bir an önce yapılması gerekmektedir.

Kıl Dönmesi Tedavisi

  • Her hastada ilerleme evresi farklı olduğundan farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. İlk evresinde çok fazla iltihaplanma görülmediği durumlarda cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Doktorların önerebileceği kremler ve birkaç tavsiye ile ilk evre kıl dönmeleri tedavi altına alınabilir. Ancak genellikle bu yöntemler yeterli olmamaktadır.
  • Mikro sinüsektomi yöntemi: Cerrahi bir müdahaledir ve en gelişmiş yöntemdir. Önceki uygulamalardan farklı olarak bölgenin tamamen kesilip müdahale edilmesi yerine, sadece iltihaplı delikleri tespit edip o deliklere müdahale etmeyi öngörmektedir. Uygulaması kolay ve ağrısızdır. İstirahat süresini kısaltmaktadır. Tekrar nüksetme oranı flep yöntemine göre biraz daha yüksektir.
  • Flep yöntemi: Bu yöntemde kıl dönmesinin görüldüğü kısım tamamen kesilip çıkarılmaktadır. Genellikle orta kısım kesilerek oluşan delikçikler tamamen alınır. Alınan bölgeler, kıl katmanının oluşumunun görülmediği yan kısımlardan alınan derilerle kapatılarak o bölgede tekrar nüksetme ihtimali en aza indirilmeye çalışılır. Bu tedavi yönteminden sonra istirahat gerekmektedir. 10-15 gün kadar istirahat, gündelik işlerin aksamasına neden olacaktır.
  • Kıl dönmesi tedavisinde birçok yöntem bulunmaktadır. En çok kullanılan yöntemler ise flep ve mikro sinüsektomi yöntemleridir. Kıl dönmesi rahatsızlığında lazerle tedavi ve bitkisel tedavi yöntemleri bulunmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Kurdu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Göbek Kılı Nasıl Alınmalı?

Göbek Kılı Nasıl Alınmalı?